Yepyeni bir web sayfası mı tasarlıyor sunuz? Hali hazırda varolan sitenizi yeniden tasarlamak mı istiyorsunuz veya sitenize e-ticaret, blog, video, ses kaydı, makale bölümü, haberler, basın bültenleri gibi yeni uzantılar mı eklemek istiyorsunuz? Site tasarımı ile ilgili ne yaparsanız yapın, web sitesine yapacağınız uygulamanın tanımı her zaman yol gösterici bir kriterdir. Bütün web siteleri özellikle e-ticaret üzerine olanlar belirli özelliklere sahiptir; genelde bunların en başında Google’da bulunmak gelir. SEO (Search Engine Optimization / Arama Motoru Optimizasyonu) tamamen arama motorlarında görünürlülük üzerinedir. En basitinden en kapsamlısına her türlü web geliştirme tekniği mutlaka SEO Arkadaşcıl olmalıdır.
SEO Web Tasarımda Temel Kurallar
- URL seçimi– bu en temel kuraldır; eğer hala web siteniz yoksa önceden bilmenizde fayda var, URL sitenize vereceğiniz isimdir. Akılda kalan, kısa ve mümkünse telaffuzu kolay olan bir site ismi sizin için büyük bir avantaj olabilir. Veya kullanıcıları sitenize yönlendirecek, yaptığınız işle alakalı anahtar kelimelerden birini web adresinizde yer alması işinizi oldukça kolaylaştırabilir ama kesinlikle şart da diyemeyiz.
Site içi Optimizasyon
Başlıklar – site içindeki en kritik noktalardır. Google örümcekleri (spiders) sitenize geldiğinde ilk baktıkları şey başlıklardır. (Page Title) Bu sebeple kullandığınız başlıkların doğru hedeflenmiş olması, tanımlayıcı ve konuyla yüksek oranda alakalı olması sitenizde yer alan HER BİR SAYFA için çok önemlidir.
Meta Tanımlamalar – başlıklar gibi anahtar kelime açısından zengin ve doğru uzunlukta olmalıdırlar.
Meta Anahtar Kelimeler – eskiden çok daha önemlilerdi. Ancak son zamanlarda Google’ın kendi kurumsal bloğunda duyurduğu üzere eskisi kadar dikkate alınmamaktadırlar.
W3 Geçerliliği – bu bir süreçtir ancak site içerisinde ki sayfalarda herhangi bir hata olup olmadığını ve düzeltme gerekip gerekmediğini kontrol eder.
CSS Kodlama – eski bir yöntem ama arama motorlarının sitenizdeki sayfalarla olan ilişkisini iyileştirmeye yöneliktir.
İç-linkleme – site içerisinde yer alan sayfalarla sitenin bütünü arasında alakalı bağları kuran linklerdir. Google örümcekleri için organize bir harita oluştururlar.
Site Haritası – iyi organize edilmiş bir haritanın sitenize kaydedilmesi sayfanızın gereken içeriğe sahip olduğu ile ilgili krediyi almasını sağlar. Özellikle dinamik site haritaları siteniz için çok faydalıdır çünkü sitenizde yaptığınız en ufak yenileme dahi anında otomatik olarak kaydedilir.
İleri Düzeyde Web Geliştirmesi
Web sitenizi geliştirmek için pek çok yol vardır. Optimum7 sitesinden kullanıcıların deneyimini iyileştirmek için alttaki tamamlanmamış listeye bakın;
- Viral Videolar
- Podcastler
- Blog
- İçerik Yönetim Sistemi
- sesli veya görüntülü tanıtım
- Bizimle bağlantıya geçin formları
- Karikatür ve animasyonlar
- E-kitaplar
- Gazeteler / arşivler
Bütün bunlar SEO uyumlu bir sitenin güçlü parçalarıdır. Neden? Çünkü hepsi güçlü ve konuyla alakalı bir içeriği işaret etmektedir. Siteye yapılacak her türlü alakalı içerik eklemesi Google örümceklerinin sürekli sitenize gelip yenilikleri indekslemesine sebep olduğundan, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) açısından büyük önem taşımaktadır.
Sitenize farklı içerikli diğer sitelerden link satın alınmasının yansıra sosyal medya optimizasyonu da backlinklerin sürekli gelişmesi için önemlidir. Backlinkler, Optimum7 sayfasındaki bir çok makalede de belirttiğimiz gibi SEO için kritik önem taşımaktadır. Google Uyumlu Web Sitenizin tasarımına başlamak için bize buradan ulaşabilirsiniz.